Nordisk afton

Lördagen den 8 april hade distriktet tillsammans med Morup-Vinbergs avdelning en Nordisk afton med föreläsning, mat och musik och dansprogram. Detta började med att representanter för Morup-Vinbergs vänort Flesberg i Norge frågade om de kunde komma med Numedal spel- och dansarlag och göra en Folkmusikmässa i kyrkan. Det utvecklade sig till att även ha en konsert på lördagskvällen i Glommens bygdegård.

Kvällen började med att regionbibliotekarien Maria Ehrenberg berättade om isländska sagorna utifrån den nyöversättning som kom ut i fem band för några år sedan. Hon inriktade sig på kvinnorna i böckerna. Detta lockade nog många i publiken att läsa berättelserna.

För att riktigt få ett nordiskt tema serverades smörrebröd och sedan kaffe och kaka.

Sen tog de Norska gästerna vid. De var nio personer som sjöng både i grupp och solo och de spelade på lite annorlunda instrument. Kraviklyre, en lyra som hittats i ett gammalt hus i Kravik och som man sedan kopierat. En speciell flöjt som kallades sjöflöyte då den kommit till Norge över havet och så spelades hardingfele. De dansade i sina vackra dräkter och om dräkterna fick vi veta att de tidigt varit ljusa och färgrika för att senare bli mörka och mer strikta.